Web Analytics Made Easy - Statcounter

کودک و نوجوان > فرهنگی - اجتماعی - فریبا خانی:
امروز به سفر می‌رویم، سفری متفاوت؛ سفری به‌دنیای سکه‌ها و پول‌های قدیمی از دوره‌های تاریخی گوناگون. سفر ما از دریچه‌ی موزه‌ی پول ایرانی در پارک تفریحی ارم شروع می‌شود... سفر سکه از قرن‌هاى دور نمونه‌اى از سکه‌ها در دوران مختلف سفر سکه از قرن‌هاى دور سکه‌هاى انگشتى دوران صفویه سفر سکه از قرن‌هاى دور حلقه‌هاى تبادل که به جاى پول استفاده مى‌شد سفر سکه از قرن‌هاى دور کالاهاى تبادلى براى داد و ستد سفر سکه از قرن‌هاى دور کالاهاى تبادلى براى داد و ستد سفر سکه از قرن‌هاى دور سکه‌هاى متعلق به شاپور دوم، جنس نقره سفر سکه از قرن‌هاى دور عکاسى از نمایشگاه: محمود اعتمادى/ دوچرخه

در موزه‌ي پول ايراني با مريم طارمي، مسئول نمايش و پژوهش موزه‌ همراه مي‌شويم و به صحبت‌هايش گوش مي‌دهيم و متوجه مي‌شويم كه ويترين‌هاي اين موزه بر اساس زمان‌ و دوره‌هاي مختلف تاريخي چيده شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رايانه‌هايي هم هستند كه توضيحات بيش‌تري درباره‌ي سكه‌ها و دوره‌ي تاريخي به بازديدكننده‌‌ها مي‌دهند.

ما از دوره‌اي اين سفر را آغاز كرديم كه هنوز سكه رايج نبود و مردمان زمان‌هاي دور با تبادل سنگ نمك، كاكائو و گندم داد و ستد مي‌كردند. بعد‌ها فلز جاي مواد ديگر را گرفت.

طارمي مي‌گويد: «پيكان‌ها يا ميله‌هاي فلزي جاي گندم و نمك و... را گرفت. در دوره‌اي حلقه‌هايي فلزي ساخته شد كه به آن‌ها حلقه‌هاي تبادل گفته مي‌شد و نام و نشان‌هايي را در خود داشتند.»

بعد از حلقه‌هاي تبادل، اولين مردماني كه سكه ضرب كردند و آن را به‌كار بردند، «ليدي»ها بودند كه در غرب تركيه‌ي امروز زندگي مي‌كردند. سكه‌هاي آن‌ها يك‌رو بودند.

طارمي درباره‌ي پيشينه‌ي سكه در ايران مي‌گويد: «در ايران اولين سكه‌ها در دوران هخامنشيان و به دستور داريوش هخامنشي ضرب شد. اين سكه‌ها تصوير نبرد شير و گاو را داشتند. بعدها تصوير پادشاهان هخامنشي بر روي سكه‌ها ضرب شد. در اين دوره سكه‌ها از جنس طلا و نقره بودند. سكه‌ي  طلا «دريك» نام داشت و سكه‌هاي نقره‌اي «شِكِل» نام داشتند.»

او مي‌گويد: «ايران در زمان هخامنشيان سرزمين بزرگي بود و هربخش آن ‌را يك حاكم اداره مي‌كرد. به اين حاكم‌ها «ساتراپ» گفته مي‌شد. سكه‌‌ي طلا در انحصار پادشاه اصلي بود و ساتراپ‌ها فقط حق ضرب سكه‌ي نقره داشتند. تصاوير اين سكه‌ها، تاريخ، نحوه‌ي پوشش، فرهنگ، اعتقادات و زيباشناسي آن منطقه‌ي جغرافيايي را نشان مي‌دهد كه خيلي جالب است. روي بعضي از اين سكه‌ها نقش كشتي‌ يا سمبل‌هايي مثل جغد و... را مي‌توان ديد.»

بعد از دوره‌ي هخامنشي به دوره‌ي اشكانيان و پارتيان مي‌رسيم. تصويري از مجسمه‌ي سرباز اشكاني هم هست و توضيحي درباره‌ي جنگ‌هاي پارتيزاني كه در اين دوره باعث پيروزي اين سربازان مي‌شد. سربازان پارتي فرار مي‌كردند و دشمن به خيالش كه اين‌ها در حال فرارند، آن‌ها را تعقيب مي‌كردند و در يك لحظه آن‌ها به عقب برمي‌گشتند و تيراندازي مي‌كردند.

سكه‌هاي اين دوره هم ديدني هستند. در اين سكه‌ها نيم‌رخ پادشاهان اشكاني را مي‌بينيد، هم‌چنين جاده‌ي ابريشم را كه جاده‌اي بلند بود و شرق را به غرب متصل مي‌كرد.

بعد از دوره‌ي اشكانيان به دوره‌ي ساسانيان مي‌ رسيم. اين كارشناس به ما توضيح مي‌دهد: «ايرانيان در اين دوره زرتشتي بودند و نقش آتش را روي سكه‌ها مي‌بينيم و نگهبانان آتش كه از آن مراقبت مي‌كردند. تصوير پادشاهان ساساني هم روي سكه‌ها هست.»

او درباره‌ي پادشاهي پوراندخت مي‌گويد كه او  اولين پادشاه زن ايراني بود كه با شجاعت سكه‌اي به نام خود، با تصوير خودش زده است و خواهرش آذرمي‌دخت هم از سكه‌ي تصوير پدرش خسرو پرويز استفاده كرد.

طارمي در اشاره به اين دوره‌ي اسلامي مي‌گويد: «در دوره‌ي اسلامي تصاوير جايشان را به خط مي‌دهند و خط‌هاي كوفي و بعد هم خط نستعليق كاربرد پيدا مي‌كند و نام خدا يا بخشي از سوره‌هاي قرآني بر سكه‌ها نقش مي‌گيرد. در دوره‌ي سلجوقيان علاوه بر سكه‌هايي كه فقط خط روي آن‌ها بوده است، تصوير شير و خورشيد هم  ديده مي‌شود. در دوره‌ي صفويه سكه‌ها به شكل بيضي هم ضرب مي‌شوند كه اصطلاحاً به آن‌ها سكه‌هاي انگشتي گفته مي‌شود.»

قدم‌زنان به دوره‌هاي بعد مي‌رسيم. اولين اسكناس در زمان ناصرالدين‌شاه در كشور انگلستان براي ايرانيان چاپ شد و اولين اسكناس جعلي هم در همان دوره به چاپ  رسيد. جالب است بدانيد آقاي جاعل يك كلمه‌ي انگليسي را جابه‌جا چاپ كرده بود كه باعث لو رفتن ماجرا شد.

به گفته‌ي طارمي: «بايد بدانيم تاريخ اولين پول كاغذي به چيني‌ها در قرن دهم ميلادي مي‌رسد و مغول‌ها هم پول كاغذي را به ايران آوردند، اما مورد استقبال ايرانيان واقع نشد.» در دوره‌ي پهلوي، واحد پول از تومان به ريال تغيير پيدا مي‌كند.

بخش ديگري از موزه هم به زيورآلاتي اختصاص دارد كه با سكه‌ها ساخته شده‌اند، شكل كيف‌هاي پول در دوران قاجار هم جالب است. مي‌تواني به سكه‌ها و اسكناس‌هايي كه در كيف يا جيبت داري نگاه كني و فكر كني كه چه سفر طولاني‌اي را طي كرده‌اند. اگر مي‌خواهي با داستان پول و سكه آشنا شوي به موزه‌ي پول ايران برو.

در همین زمینه: آب‌شده‌ها! بهارشیراز در لاله گردشگری مجازی را تجربه کنیم آثاری که فضا را می‌شکنند

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۱۸۸۲۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افتتاح فاز نخست موزه دفاع‌ مقدس زنجان

به گزارش قدس آنلاین، سیدشمس‌الدین موسوی اظهار کرد: از آنجا که با توجه به مشکلات پیش‌ رو ساخت موزه دفاع‌ مقدس زنجان به تعویق افتاده، امسال تلاش این است که فاز یک موزه دفاع‌ مقدس که نماد ۳۵۳۵ شهید و ۷۰ هزار رزمنده دفاع‌ مقدس است سوم خرداد به بهره‌برداری‌ برسد.

وی با بیان اینکه موزه‌های دفاع‌ مقدس باید با کمک مسؤولان استانی ساخته شود و روند احداث آنها تسریع شود، عنوان کرد: امیدواریم سال آینده فاز دوم این موزه به بهره‌برداری برسد.

موسوی تاکید کرد: همکاری سایر نهادهای فرهنگی موجب شده است در حوزه تدوین و چاپ و نشر کتاب سالانه ۶۰ عنوان کتاب مکتوب ۲۰ عنوان کتاب صوتی تهیه کنیم.

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع‌ مقدس استان زنجان با بیان اینکه هدف اصلی از نشر و چاپ کتب درباره شهدا پای کار آوردن جوانان متعهد، انقلابی و دلسوز و آشنا شدن آنها با سیره و منش آنهاست که با نثار جان خود در هشت سال دفاع مقدس موجب پیروزی کشور در جنگ نابرابر شدند، اظهار کرد: شروع ساخت فیلم سینمایی ۹۰ دقیقه‌ای شهید مخبری زده شده است.

وی با بیان اینکه بنیاد حفظ آثار وظیفه ترویج و نشر سیرت و صورت شهدا را در جامعه اسلامی دارد و از جمله وظایف مهم این مرکز ترویج فرهنگ شهادت بین نسل‌های جدید انقلاب است، افزود: با توجه به ظرفیت‌ استان زنجان و سرداران و فرماندهان آن هنوز تولید آثار هنری فاخر در این زمینه نداریم و تکمیل مرکز فرهنگی و موزه دفاع‌ مقدس زنجان، یکی از برنامه‌های مهم برای شناخت مردم از شهدا و ترویج راه و منش آنهاست.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • سرنوشت «تلخ» کارخانه‌ای که «موزه» نشد/«ریسباف» فقط «دست به دست» می‌شود!
  • بزرگداشت کیانوش عیاری در موزه سینما
  • افتتاح فاز نخست موزه دفاع‌ مقدس زنجان
  • فاز نخست موزه دفاع‌ مقدس زنجان افتتاح می‌شود
  • گشتی در اقتصاد ایران | جاماندگان سهام عدالت برای اعتراض به کجا مراجعه کنند؟
  • گشتی در اقتصاد جهان | صادرات گاز ترکمنستان به چین از روسیه بیشتر شد
  • موزه‌ها امروز شنبه (۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳) تعطیل است
  • افتتاح موزه عبرت در شیروان + فیلم
  • نمایش مستند «مدرسه در دست بچه ها» در موزه سینما
  • نمایشگاه موزه عبرت ایران در شیراون افتتاح شد